Тема 41: Тістомісильні машини будова, принцип дії.


Предмет: Устаткування хлібопекарського виробництва.

Тема 41: Тістомісильні машини будова, принцип дії.

Тістомісильні машини безперервної дії є порівняно 4 новими, їх існування не перевищує і 50 років. Для забезпечення різних параметрів на окремих стадіях замісу застосовують багатокамерні машини і різні місильні лопаті. Більшість місильних камер виконані у вигляді циліндра. На рис. 1 вони представлені чотирма рядами 8...11. Рис. 1. Функціональні схеми тістомісильних машин.
Одновальні горизонтальні машини розміщені в порядку зростання інтенсивності замісу. 8-а – одновальна однокамерна неінтенсивна тістомісильна машина марки Х-12 забезпечує задовільну якість тіста. 8-b – двокамерна тістомісильна машина інтенсивної дії, пристосована для житнього тіста. 5 8-c – двокамерна високоінтенсивна машина, для житнього й пшеничного тіста з консольним місильним валом, має охолодний кожух. Виготовляється маркою ФТК-1000. 8-d – трикамерна одновальна високоінтенсивна універсальна тістомісильна машина. В ексцентричній робочій камері попереднє змішування здійснюється штифтовими лопатами, заміс – лопатами по типу плавця дельфіна й регулюючими гвинтовими лопатами, пластифікація – конічним шнеком у конусній камері; регулятором тривалості замісу є поворотний патрубок. У дев'ятому ряді наведені двокамерні високоінтенсивні тістомісильні машин з горизонтальними валами 9-а, 9-c і 9-d, однокамерна машина неінтенсивного замісу (9-b). 9-а – високоінтенсивна двокамерна машини "Контінуа" (Німеччина) характерна незалежним приводом кожної камери; у другій камері встановлені, крім обертаючих, ще й нерухомі лопаті, закріплені в конусному кожусі камери (табл.1). 9-b – застарілі малоінтенсивна машини, мають широке поширення внаслідок простоти конструкції. Вони випускалася під марками Х-26 і И8-ХТА-12/1. 9-c – однокамерна машина середньої інтенсивності із двома валами зі стрічковими шнеками. 10-b – суперінтенсивна малогабаритна машина конструкції М.Ф.Прокопенко перемішує тісто в тонкому шарі протягом декількох секунд із підвищеним нагріванням. 9-d – відрізняється виділеною камерою пластифікації з індивідуальним приводом і нераціональною конструкцією пластифікатора. В 10 ряді представлені порівняно нові машини. 10-а – високоінтенсивна двокамерна й двовальна машина широкого призначення. 10-с – нова дискова одновальна машина, в основному розрахована на пшеничне тісто. Ця машина на Україні одержала широке поширення під маркою А2-ХТТ.
10-d – двокамерна одновальна високоінтенсивна тістомісильна машина. Має спеціальні пристрої для порушення вібрації, яка інтенсифікує процес замісу й скорочує процес зброджування тіста. В одинадцятому ряді наведені високоінтенсивні машини для приготування рідких опар, заквасок. Усі вони, крім 11 -с, базуються на механічному розпушуванні маси в тонких щілинах між робочими поверхнями, які діють деструктивно стосовно маси суміші й супроводжується значним її нагріванням. 11-а – змішувач із вертикальним коаксіальним ротором, змішування виконується при продавлюванні маси через 7 коаксіальну щілину. Інтенсивність дії не регулюється, виконується лише перша стадія змішування. 11-b – змішувач із дисковим ребристим ротором, що утворюють лабіринтові камери. 11-c – тарілчастий високоінтенсивний змішувач вібраційного типу. Машина відповідає сучасному технічному рівню, має пристрої для регулювання всіх робочих параметрів: інтенсивності й тривалості змішування. 11-d – штифтовий малогабаритний змішувач ФТК-1000 високоінтенсивної дії, угорського виробництва, робота якого супроводжується значним нагріванням суміші. Будова тістомісильних машин безперервної дії Тістомісильні машини безперервної дії використовуються в складі тістоготувальних агрегатів. У цих машинах робоча камера виконується, як правило, у вигляді ночвоподібної ємності, в якій розташовуються один або два горизонтально обертових валу з місильними лопатями. Тістомісильна машина А2-ХТТ (рис. 2). Призначена виключно для пшеничного тіста, є новою оригінальною машиною. Заміс проходить послідовно в двох камерах 4 одновальної системи. У першій камері перемішування виконується чотирилопатевими дисками 5, а в другій - плоскими дисками 6 і гальмівними сегментами 8. Вал машини розташовується на двох підшипниках 10, відділених від робочої камери з тестом ущільненням. Привід машини виконується за допомогою двигунаредуктора 1 через з'єднувач 2 за допомогою ексцентрика 3 важелів і храпової передачі приводиться в рух роторний дозувальник борошна. Працює машина наступним чином: борошно і рідкі компоненти за допомогою дозаторів зверху надходять в змішувальну камеру, де ретельно перемішуються чотирилопатевими дисками і сприймають імпульси для осьового зміщення. Далі тісто переміщається в щілини між плоским диском і гальмівними сегментами внаслідок постійних зсувних зусиль. 8 Рис. 2. Тістомісильна машина А2-ХТТ: 1 - двигунредуктор; 2 - з’єднувач; 3 - ексцентрик; 4 - робоча камера; 5 - чотирилопатеві диски; 6 - плоскі диски; 7 - вал; 8 - гальмівні лопаті; 9 - кришка; 10 - підшипник; 11 - станина; 12 - розвантажувальний патрубок Робоча камера деформацій, яка забезпечує хороші умови для орієнтації і формування частинок клейковинного скелета. Ця операція дещо передчасна, оскільки проходить вона протягом 20…45 с від початку процесу, коли білкові частинки борошна ще не встигли поглинути вологу по всьому перетину частинок і не відбувся процес їх гідратації. Тісто на вихідному ділянці камери намотується на вал, знімається з нього за допомогою ножа і направляється в патрубок 12. Інтенсивність замісу при такій конструкції залежить від сили прилипання тіста до диску, і тому в основному визначається вологістю тіста, його температурою і якістю білковини борошна і не регулюється ніякими пристроями, які не дозволяють використовувати переваги машини для управління процесом. 9 Кінематична схема А2-ХТТ наведена на рис. 3. Рис. 3. Кінематична схема тістомісильної машини А2ХТТ: 1 - електродвигун; 2 - редуктор; 3, 4, 5, 6 - зубчасті передачі; 7 – храповий механізм; 8 - розпушувач; 9 - роторний дозатор; 10 - місильна камера; 11 - місильні вали Високоінтенсивна сучасна машина ЦАИГ-ХТК КТІХП (рис. 4). Призначена для замісу пшеничного і житнього тіста. Машина сконструйована на базі теоретичних розробок і експериментальних досліджень, сучасних уявлень про раціональне процесі, математичної моделі і сучасних розрахунків за допомогою комп'ютера. На ній використані лопать з дуже високим ККД і пластифікатор, які практично не викликають нагрівання тіста. 10 Рис. 4. Високоінтенсивна тістомісильна машина ЦАИГ-ХТК: 1 - станина; 2 - електродвигун; 3 - кінцевий вимикач; 4 - напрямна; 5 - огорожа; 6 - корпус з підшипниками; 7 - стаціонарна частина робочої камери; 8 - борошняний патрубок; 9 - місильний вал; 10 - регулятор; 11 - вікно для догляду; 12 - змінна частина робочої камери; 13 - пластифікатор; 14 - регулюючий пристрій; 15 - вихідний корпус; 16 - робоча лопать; 17 - напрямні; 18 - гальмівна лопать.

Коментарі